سیمون دوبوار، فیلسوف، نویسنده، متفکر و انقلابی فرانسوی در روز نهم ژانویه سال ۱۹۰۸ در پاریس متولد شد. او از نوجوانی به مطالعه فلسفه علاقه داشت و بعدها که به دانشگاه سوربون راه یافت به دانشجویی ممتاز تبدیل شد. میتوان گفت مهمترین و تاثیرگذارترین اثر سیمون دوبوار “جنس دوم” است. کتابی که واتیکان آن را جز کتاب های ممنوعه اعلام کرد و موجبات حمله منتقدان را به او فراهم آورد. این کتاب تحلیل و نقدیست فلسفی بر موقعیت و جایگاه زن و مسئولیت او در قبال خود و جامعه.
جنس دوم
“انسان زن به دنیا نمی آید، او را به زن تبدیل میکنند. ” از جملات معروف کتاب جنس دوم است، بسیاری که این کتاب را مطالعه نکرده اند این جمله را شنیده اند. دوبوار در این کتاب به این حقیقت میپردازد که زن چیست؟ و چرا در بستر جامعه او “دیگری” ست؟ چرا او “جنس دوم” است و چرا در مناسبات اجتماعی، سیاسی، تاریخی و … او به کنار کشیده شده؟ او همچنین به این مساله میپردازد که آیا زن در قبال این موقعیت خود مسئولیتی دارد؟ یا صرفا تنها قربانیست؟
گسترش فمینیسم
اگر در بستر بحث های امروزی به کتاب جنس دوم بپردازیم(با فرض قبول کردن این کتاب به عنوان یکی از ارکان اصلی بسط و گسترش فمینیسم مدرن) بسیاری از نکاتی و سوالاتی که دائما در مورد مبحث فمینیسم مطرح میشود در این کتاب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته. برای مثال امروزه بسیاری”فیمنیسم” را به اشتباه مبحثی تلقی میکنند که در پی تخریب مرد. و سرزنش او برای نابراری های موجود در جامعه و ظلمیست که به زن روا داشته شده. در حالی که سیمون دوبوار آشکارا در این کتاب از نقش زن در آزادی و بهبودی موقعیت خودش سخن میگوید. یکی از مهمترین مباحث این کتاب انفعال و بیگانگی زن در آنچه بووار او را «وضعیت» و «توجیهات» مینامد بررسی میشود.
بیشتر بخوانید:
کتاب “جنس دوم” نه تنها به بررسی عوامل اجتماعی، سیاسی، تاریخی میپردازد. که زن را به موجودی منفعل تبدیل کرده بلکه خود زن را هم در تشدید این انفعال مسئول میداند. بار سنگین مسئولیت شخصی در قبال آزادی خویش مبحثی است که امروزه بسیار کم به آن پرداخته میشود. در حالی که کتابی مانند جنس دوم، دائما آن را به ما یادآوری میکند.
رواست که نهم ژانویه زادروز سیمون دوبوار را ارج نهاده و از این زن به عنوان کسی یاد کنیم که موقعیت زنان را بیش از هر فیلسوف دیگری در تاریخ مدرن مورد بحث و تحلیل قرارداد.