میان موسیقی و خاطرات رابطه بسیار قوی وجود دارد. به طوری که وقتی قطعه موسیقی که سالها قبل گوش داده ایم ، دوباره میشنویم نا خودآگاه به گذشته سفر می کنیم. موسیقی نه تنها خاطرات را یاد آوری می کند بلکه می تواند بر نحوه به خاطرآوردن آنها را نیز تاثیر بگذارد. موسیقی میتواند بر خاطرات افراد مبتلا به آلزایمر، افسردگی، اختلال استرس پس از سانحه، یا سایر عارضههای سلامت روان دچارند تاثیر بگذارد.
پیوند ایجاد شده میان خاطرات و آهنگ ها اغلب در شرایط و زمان های خاصی صورت می گیرد. به عنوان مثال افراد در سن ۳۰ و ۴۰ سالگی تمایل به مرور موسیقی هایی که در زمان کودکی ملکه ذهنشان شده دارند. روانشناسان این پدیده را “دست انداز خاطرات” می گویند.
موسیقی و آلزایمر
همچنین موسیقی یکی از راه های درمان و درمان بیماران مبتلا به آلزایمر نیز می باشد. افرادی که دچار آلزایمر می باشند با گوش دادن به قطعات موسیقی ای که در جوانی شنیده اند می توانند خاطرات خود را بازیابی کنند. این افراد، علیرغم صدمات عمیق وارد شده به حافظه و حتی از دست دادن اطلاعات مرتبط با هویتشان، اطلاعات قابل توجهی را از طریق شنیدن قطعات موسیقی، بازیابی مینماید. تحقیقات نشان میدهد که قطعات موسیقی که توسط خود فرد انتخاب میشود، امکان بازیابی خاطراتی را که بازیابی آنها دشوار بودهاست، فراهم میکند.
بیشتر بخوانید:
درمجموع، موسیقی حتی میتواند بازیابی خاطراتی را که با موسیقی خاصی پیوند ندارند نیز، ممکن سازد. همینطور به سالمندان مبتلا به بیماری آلزایمر کمک نماید. بازیابی خاطرات همیشه آسان نیست. گاهی اوقات زمانی که قصد دارید خاطرهای را بازیابی کنید، قادر به بازیابی فوری آن نخواهید بود. با این حال، موسیقی به بازیابی تمامی خاطراتی که با آن پیونده خورده است، کمک میکند. گوش دادن به یک قطعه موسیقی که در رویدادهای مهم زندگی، مانند عروسی یا مراسم خاکسپاری بسیار تکرار شده است، میتواند یک تجربه هیجانی نوستالژیک عمیق را ایجاد کند.