
نزدیکترین خویشاوند انسان، نئاندرتال ها، احتمالاً حدود 40000 سال پیش منقرض شدند. که عوامل بالقوه شامل تغییرات آب و هوایی، رقابت با انسان خردمند و انتقال بیماری از دلایل آن بوده است.
نئاندرتال ها چه کسانی بودند؟
نئاندرتالها (Homo neanderthalensis) گونهای متمایز از انسانها بودند که در دوره پارینه سنگی در اروپا و بخشهایی از آسیا زندگی میکردند. و با انسانهای امروزی (Homo Sapiens) همزیستی کردند و در نهایت جایگزین شدند.
چرا منقرض شدند؟
تغییرات عمده در آب و هوا، از جمله دوره های یخبندان و خشکسالی، می تواند بقای نئاندرتال ها را دشوار کند. به خصوص که آنها در محیط سرد زندگی می کردند.
از آنجایی که انسانهای خردمند از آفریقا و به قلمرو نئاندرتالها مهاجرت کردند، ممکن است برای منابع و قلمرو از آنها پیشی گرفته باشند. که منجر به کاهش جمعیت نئاندرتالها شده است. این امکان وجود دارد که انسانهای خردمند بیماریهایی را به ارمغان آوردند که
نئاندرتالها نسبت به آن ایمنی نداشتند. و باعث تضعیف بیشتر جمعیت آنها شد.
برخی از دانشمندان پیشنهاد میکنند که آمیختگی بین نئاندرتالها و هومو ساپینسها ممکن است منجر به جذب تدریجی ژنهای نئاندرتال در مخزن ژنی هومو ساپینس شده باشد و عملاً منجر به انقراض آنها شود.
بلایای طبیعی مانند فوران های آتشفشانی یا زمین لرزه نیز می تواند در کاهش جمعیت نئاندرتال ها نقش داشته باشد. افسردگی ارثی نیز میتواند از این دلایل باشد. افسردگی ارثی کاهش تناسب اندام (بقا و تولید مثل) فرزندان ناشی از جفت گیری بین افراد نزدیک به هم است. جمعیت های کوچک و منزوی، مانند جمعیت نئاندرتال ها، ممکن است از افسردگی ارثی رنج ببرند که منجر به کاهش تناسب اندام و میزان بقا می شود.
چه شواهدی این نظریه ها را تایید می کند؟
سوابق فسیلی کاهش جمعیت نئاندرتال ها را در حوالی زمان انقراض نشان می دهد. این مسئله با بقایای کمتری در دوره های بعدی یافت شده است.
مکانهای باستانشناسی نشان میدهند که نئاندرتالها از ابزارها و فرهنگهایی استفاده میکردند که مشابه فرهنگ انسانهای اولیه بود، اما در نهایت در بسیاری از مناطق جای خود را به انسانهای خردمند دادند.
بیشتر بخوانید: