
تیرگان یک جشن باستانی ایرانی است که در اواسط تابستان، معمولاً در سیزدهم تیر ماه در تقویم فارسی (اوایل تیرماه) برگزار میشود. این یک مناسبت شاد است که ریشه در اساطیر دارد، به ویژه بزرگداشت آرش کمانگیر و اهمیت باران و آب برای باروری و برداشت محصول. جشنها شامل آبپاشی، رقص، شعرخوانی، غذاهای سنتی و پوشیدن مچبندهای رنگینکمانی است که بعداً در جویبار انداخته میشوند.
ریشههای باستانی
تیرگان یکی از قدیمیترین جشنوارههای ایرانی است که قدمت آن به دوران پیش از اسلام برمیگردد.
تيرگان مقارن است با طولاني ترين روز سال خورشيدي و گرماي تابستان. از نظر تاريخي تیرگان روزی است كه افراسياب بر منوچهر غلبه كرد و قرار بر اين شد تا با پرتاب يك تير مرز بين ايران و توران معين شود.
بر این اساس، این جشنواره اهمیت اسطورهای دارد که با داستان آرش کمانگیر که با پرتاب تیری خود را برای تعیین مرز بین ایران و توران فدا کرد، پیوند نزدیکی دارد. محل فرود تیر به مرز جدید تبدیل شد و این جشنواره یادبود این عمل شجاعانه و از خودگذشتگی است.
نماد آب
تیرگان همچنین جشن آب و اهمیت آن برای زندگی و کشاورزی است. آب ریزان یا پاشیدن آب، یک رسم رایج در طول جشنواره است که نماد تطهیر و تجدید حیات است.
جشنهای تیرگان علاوه بر پاشیدن آب، اغلب شامل موسیقی و رقص سنتی، شعرخوانی، قصهگویی و به اشتراک گذاشتن خوراکیهای محلی مانند سوپ اسفناج و شلهزرد (شیرینی برنج با طعم زعفران) است.
بیشتر بخوانید:
این جشن توسط زرتشتیان، ایرانیان و جوامع فارسی زبان در سراسر جهان برگزار میشود. در برخی مکانها، مانند تورنتو، کانادا، تیرگان به عنوان یک جشنواره بزرگ از هنر و فرهنگ ایرانی با رشتههای هنری مختلف جشن گرفته میشود.
در اين جشن بچه ها به همديگر آب مي پاشند. عشاق و نامزدها به هم هديه مي دهند، حافظ میخوانند و فال میگیرند