پنیرک یک گیاه سرشار از خواص دارویی است. خواص پنیرک برای درمان برخی از بیماری ها بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از برگ و گل پنیرک برای تهیه داروی گیاهی استفاده می کنند. از برخی نام های دیگر پنیرک می توان به پین دیره، خطمی کوچک، گیاه توله، ملوخیا اشاره کرد. پنیرک دارای خواص درمانی بسیاری است. پنیرک حاوی ویـتـامـیـن C، تـانـن هـا، مـخـاط، آنـتـوسـیـانـیـن گلیکوزید مـالـویـن و فالونوئیدهاست.
برای اهداف دارویی رایج پنیرک و بهره مندی از خواص پنیرک، از پنیرک ارمنی و پنیرک مارش و مارشملواستفاده می کنند. پنیرک رنگی بنفش زیبا دارد و روغن پنیرک می تواند برای درمان انواع مختلفی از مشکالت استفاده شود. روغن پنیرک در بیشتر لوازم های آرایشی و زیبایی مورد استفاده قرار می گیرد . ا گر پوست خشکی، آسیب دیده و کدر دارید می توانید از روغن پنیرک استفاده کنید و از خواص پنیرک برای پوست بهره مند شوید. یکی از خواص پنیرک کمک به درمان زخم است. درمان بیماری های کلیه و مثانه مانند سوزش مجاری ادراری و گیاه پنیرک برای عفونت مثانه از دیگر خواص پنیرک هستند. برای نرمی و لطافت پوست می توانید از دمنوش پنیرک استفاده کنید و از خواص پنیرک برای پوست برخوردار شوید. پنیرک همچنین به رفع تورم دهان و گلو، مقوی رحم، ملین، ادرار آور ، ضد درد، ضد التهاب نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
تحقیقات باستان شناسی
شواهدی دربـاره مصرف پنیرک از هـزار سال پیش در اروپـا وجـود دارد. در تحقیقات باستان شناسی نیز بقایای این گیاه همراه با سایر گیاهان دارویی در میان قدیمی ترین سا کنان اروپای مرکزی که بیش از شش هزارسال پیش زندگی می کرده اند، پیدا شده است.
بیشتر بخوانید:
شگفت انگیزترین کشف باستان شناسی قرن بیستم
امروزه در علم پزشکی پنیرک برای درمان بیماری های التهابی استفاده می شود. در نواحی مدیترانه ای از برگ ها و ساقه های جوان این گیاه در سوپ و سالاد به صورت خام یا پخته استفاده می شود. علاوه بر استفاده از پنیرک خیس خورده برای درمان التهاب دهان و گلو، استفاده از جوشانده این گیاه به عنوان چای گیاهی یا بـرای غرغره کـردن و استفاده پوستی به صورت پماد و لوسیون برای درمان بریدگی ها، زخم های عفونی و سوختگی پوست هم کاربرد فراوان دارد. حال که بشرهر روزه به مصرف داروهای شیمیایی خطرات جانبی آن بیشتر پی میبرد، گیاهان دارویی جایگزین خوبی برای آنها میباشد.