
محققان با ترکیب مهندسی نانو و الهام از طبیعت، فـنـاوری جـدیـدی بــرای تصفیه آب ارائــه کـرده انـد که می تواند به حل بحران جهانی کمبود آب کمک کند. طبیعت راهــکــاری جالبی بـــرای جــذب مـوثـر انــرژی خورشید ارائــه کــرده اســت. پـرهـای پرندگان دارای ساختارهای میکروسکوپی ویژه ای هستند که نور را به دام انداخته و باعث می شوند پرها تقریبا تمام نـور ورودی را جـذب کنند.
از سـوی دیگر، کتری های برقی معمولی از طراحی هوشمندانه ای بهره می برد که در آن عنصر گرمایشی با یک لایه عایق پوشانده شـده اســت، بـه طـوری کـه از عبور جـریـان الکتریکی از آب جلوگیری می کند اما همچنان گرما را به طور موثر انتقال می دهد. با الهام از این دو پدیده طبیعی، پژوهشگران دانشگاه دونگ هوا یک پارچه تصفیه کننده آب مبتنی بر فناوری نانو طراحی کرده اند. این پارچه از الیاف کربنی تشکیل شده که رسانای الکتریسته است.
پارچه تصفیه کننده آب
این پارچه طوری عمل میکند که ساختار نانو میله ای آن باعث به دام افتادن و جذب حداکثری نور میشود. هنگامی که برق به این پارچه تزریق میشود، لایه عایق از تماس مستقیم الکتریسته با آب جلوگیری میکند بنابراین از هدر رفتن انرژی ناشی از تجزیه آب ممانعت میکند. ایـن فـنـاوری مـزایـای متعددی نسبت بـه روش هــای موجود دارد. برخلاف تصفیه خانه های سنتی، نیازی بــه پـمـپ هـای فـشـار قـــوی یــا سـیـسـتـم هـای غشایی پیچیده نـدارد. قابلیت استفاده از هر دو منبع انرژی خورشیدی و الکتریکی، امکان عملکرد شبانه روزی و در هر شرایط آب وهوایی را فراهم می کند. انعطاف پذیری پارچه امکان طراحی در اشکال مختلف را می دهد و سادگی ساخت آن می تواند هزینه ها را کاهش دهد.
بیشتر بخوانید:
این پارچه در آزمایشهای طولانی مدت با استفاده از آب دریا که حاوی مواد معدنی مختلف بود، عملکرد پایداری را نشان داد. دوام بالا در شرایط واقعی، این فناوری را به یک راهکار عملی برای تصفیه آب تبدیل کرده است. انعطاف پذیری پارچه و ساختار نسبتاً ساده آن نشان میدهد که امکان تولید در مقیاس بالا نیز وجود دارد. امید است با گسترش تکنولوژی های از این قبیل مشکل کمبود آب شیرین میلیارد ها نفر در جهان برای همیشه بر طرف گردد.