در یکی از قدیمی ترین خیابان های اصفهان خانه ای تاریخی وجود دارد که قدمت آن به دوران صفویه و قاجاریه می رسد. این خانه تاریخی یکی از بناهای اشرافی سلسله قاجار به شمار می آید. به دستور ناصرالدین شاه قاجار و برای حبیب الله مشیرالملک انصاری، حاکم اصفهان، توسط محمد معمارباشی ساخته شد. موزه عمارت مشیرالملک شامل کتابخانه، گالری، تالارهای زیبا و مجموعه ای از نقاشی ها، گچ بری، آینه کاری، کتیبه ها و آثار خطاطی نفیس می باشد. معماری و هنر به کار گرفته شده در ساخت خانه تاریخی مشیرالملک انصاری اثری ارزنده از ادغام آثار هنری دوران صفویه و معماری اسلامی است که در اصفهان می درخشد.
بنای مشیرالملک
مساحت این بنای تاریخی ۱۶ هزار متر بوده که اکنون تنها ۳۵۰۰ متر از آن به جای ماده است. شاه نشین این خانه دارای بزرگ ترین ارسی موجود در ایران است. در ساخت این خانه از هیچ ستونی استفاده نشده بلکه همه ساختمان روی خرپا بنا شده. و پایه های خرپا به شکل ستون درآمده و تزئین و آینه کاری شده اند. برای مقاوم سازی بنا در مقابل زلزه، زیر تمام شاه نشین سرب به کار برده شده . و به همین دلیل گفته می شود که انبساط و انقباض روی این بنا تاثیری نمی گذارد. شایان ذکر است که بنای مشیرالملک تنها بنای تاریخی اصفهان است که فرو نشست نداشته است.
بیشتر بخوانید:
پل غازیان، اولین پل متحرک ایران
در برخی اتاق های طبقه فوقانی که مخصوص سکونت بانوان بوده از ورقه های طلایی در پشت پنجره ها استفاده شده. تا امکان دیدن فضای داخلی اتاق ها از بیرون ممکن نباشد در حالی که از داخل بشود بیرون را دید. اتاق شاه نشین این خانه یکی از دیدنی ترین بخش های خانه های تاریخی پابرجای ایران به شمار میاید. نقش نگاری ها و آینه کاری های روی سقف این شاه نشین نمایی مجلل و سلطنتی به تالار داده است. خانه مشیرالملک با وجود تخریب های بسیار و گذشت زمان با معماری خیره کننده و پر زرق وبرق، همچنان جذابیت خود را حفظ کرده است.