اخیراً یک مار بوآ در بریتانیا، بدون جفت ۱۴ نوزاد به دنیا آورده است. آیا معجزه ای رخ داده است؟ احتمالا نه. ماده ها توانایی تولید مثل غیرجنسی و بدون اسپرم نر را دارند. این فرآیند پارتوژنز نامیده میشود که از واژههای یونانی «باکره» و «تولد» گرفته شده است.
برخی از گیاهان و حشرات و همچنین برخی از دوزیستان، خزندگان، پرندگان و ماهی ها می توانند این کار را انجام دهند. یک ماهی خاردار به نام شارلوت که تصور می شد با این روش باردار شده بود. این هفته در آکواریومی در کارولینای شمالی مرد، اگرچه هرگز زایمان نکرد و مشخص نیست که آیا هرگز باردار بوده یا خیر.
برخی از زنبورها، سخت پوستان و مارمولک ها تنها از طریق پارتنوژنز تولید مثل می کنند. اما در گونه های دیگر این پدیده نادر است و معمولاً فقط در اسارت مشاهده می شود.
دمیان چپمن، مدیر برنامه تحقیقاتی حفاظت از کوسه ها و سفره ماهی ها در آزمایشگاه و آکواریوم دریایی موت در ساراسوتا، فلوریدا، میگوید: این پدیده معمولاً در موقعیت هایی رخ می دهد که ماده ها از نرها جدا می شوند.
به گفته کالج شهر پورتسموث، یک بوآ در بریتانیا، که یک بوآی ۱۳ ساله برزیلی رنگین کمانی به نام رونالدو میباشد. هفته گذشته پس از ۹ سال بدون هیچ تماس با مار دیگری زاد و ولد کرد.
ترکیب سلولی
یکی از راه هایی که این پدیده به وجود می آید این است که تخمک ماده با سلول دیگری ترکیب میشود. که اغلب سلولهای باقی مانده از فرآیندی است که به ماده اجازه میدهد تخمک را ایجاد کند. این سلول که به عنوان جسم قطبی شناخته می شود، اطلاعات ژنتیکی را که معمولاً از اسپرم دریافت می کند به تخمک می دهد. سلول شروع به تقسیم می کند و این منجر به ایجاد جنین می شود.
چپمن گفت، مشخص نیست که بکرزایی در طبیعت چقدر شایع است. اما در خارج از اسارت در میان ماهی ارهای دندان کوچک، گونهای در حال انقراض در آبهای ساحلی فلوریدا رخ داده است. وی گفت: «ما فکر میکنیم که مادهها در برخی مواقع اینطور تولید مثل میکنند. زیرا گونه نر را پیدا نکرده و بنابراین برای بقای گونه خود به بکرزایی روی می آورند.
بیشتر بخوانید: