نتایج یک پژوهش جدید نشان میدهد که انسانهای مدرن به تدریج در حال از دست دادن توانایی هضم گیاهان هستند. چرا که سبک زندگی مدرن موجب از بین رفتن میکروبهای تخصصی در روده انسان شده است. که کارشان تجزیه سلولز است. در نمونههای مدفوع انسانهای باستانی که تا ۲۰۰۰ سال پیش میزیستند، باکتریهای هضمکننده گیاهان فراوان بودند .
پژوهش اخیر بر روی ژنهای همان باکتری برای جستجوی موارد مشابه تکیه کرد. این تجزیه و تحلیل جامع از نمونههای مدفوع برای آزمایش میکروبیوم روده انسان در زمانها و مناطق مختلف استفاده کرد. یافتهها نشان میدهند که ما بیش از آنچه قبلاً فکر میکردیم با حیوانات مزرعه اشتراک داریم.
توانایی هضم
گفته میشود انسان یک جاندار میوهخوار است. میوهخوارها میتوانند انرژی مورد نیاز خود را از میوهها دریافت کنند. اما علفخوارها مجبور هستند که سلولز را تجزیه کنند. به همین دلیل میوهخوارها مثل گوریل قابلیت هضم سلولز را ندارند. و سلولز یک فیبر هست و وظیفه مهمی در سیستم گوارش انسان دارد. سلولز و فیبرها باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان روده، بیماریهای قلبی و دیابت نوع دو میشوند. همچنین فیبر غذای بسیاری از باکتریهای روده هم هست. فیبر زمان هضم را طولانی میکند و باعث دیر جذب شدن کربوهیدرات و سیر شدن طولانی مدت میشود.
بیشتر بخوانید:
زندگی انسان در زیستگاه های اقیانوسی
محققان توضیح میدهند که ممکن است دلیل کاهش این میکروبها در روده، کاهش گیاهخواری و میوهخواری انسان مدرن بوده باشد. دغدغهای که در این باره وجود دارد این است که کاهش این میکروبها به ترتیبی سلامت متابولیک انسانهای مدرن را تضعیف کند.
پژوهشگران بر این باورند که چاره این مشکل، وارد کردن مجدد این باکتریها به روده یا غنیسازی آنهاست. این کار را میتوان با استفاده از مکملهای غذایی یا مواد پروبیوتیک تخصصی انجام داد.