ام کلثوم ملقب به کوکب شرق خواننده مشهور مصری تبار می باشد که صدای زیبا او هنوز هم در میان جامعه عرب و حتی جامعه غیر عرب مورد پسند است. ام کلثوم با نام اصلی فاطمه، پدر او شیخ مسجد روستای يمیای الدقهلیه در شمال قاهره بود. تاریخ تولد ام کلثوم به طور دقیق مشخص نیست، اما برخی ادعا می کنند که در ۳۱ دسامبر ۱۸۹۸ بدنیا آمده است. او در کودکی همراه پدرش به جشن های عروسی می رفت و در آنجا آواز می خواند و در مناسبت های دینی قرآن تلاوت می کرد. البته پدرش به او گفته بود که یک دختر اجازه ندارد آشکارا و در جلوی چشم مردم قرآن و یا آواز بخواند. به همین دلیل ام کلثوم لباس پسرانه می پوشید و به مجالس می رفت. همه فکر می کردند که او یک پسربچه است.
دعوت به قاهره
در شانزده سالگی یک خواننده ی معروف به نام ابوالعلامحمد و نوازنده ای به نام زکریا احمد با دیدن استعداد ام کلثوم او را به قاهره دعوت کردند. او در سال ۱۹۲۳ دعوت به قاهره را پذیرفت و همراه خانواده رهسپار پایتخت مصر شد. با سفر به قاهره فعالیت حرفه ای او رسما آغاز شد و درس موسیقی را در نزد معلم های خصوصی فراگرفت.
در آن زمان انجمن “موسیقی شرقی” در قاهره دختران را نمی پذیرفت و او مجبور شد تا عود و آواز را در نزد معلمان خود به طور خصوصی فرابگیرد. اشعار آوازهای او عاشقانه، ملی گرایانه، کلاسیک و مذهبی می باشد. یکی از معروف ترین آثار وی ترانه القلب یعشق کل جمیل می باشد که همه ساله در زمان مراسم حج از رادیو پخش می شود. در سال ۱۹۳۰ به سینما راه پیدا کرد و در فیلم های رومانتیک و عاشقانه بازی کرد. او در فیلم هایی که نقش می گرفت ترانه خوانی هم می کرد.
بیشتر بخوانید:
“پرندگان” دافنه دو موریه از نگاه هیچکاک
در سال ۱۹۷۵ او بر اثر نارسایی قلبی از دنیا رفت. مرگ او حادثه ی بزرگی در جهان عرب بود به طوری که چهار میلیون عرب به تشییع جنازه ی او رفتند. بنابر گزارش وب سایت أراجیك تعداد تشییع کنندگان او بیش از افراد حاضر در تشییع جنازه ی جمال عبدالناصر تخمین زده شد. در دوران ملک فاروق نشان “کمال” و “زن صاحب عصمت” را به او اعطا کردند.