موج نوی سینمای ایران با ابراهیم گلستان

ابراهیم گلستان با نام اصلی سید ابراهیم تقوی شیرازی داستان نویس، مترجم، روزنامه نگار و کارگردان در ۲۶ مهر ۱۳۰۱در شیراز متولد شد. او نخستین فرزند سید محمد تقی گلستان، روزنامه نگار شیرازی و صاحب روزنامه گلستان بود. در سال ۱۳۲۰ برای تحصیل در رشته حقوق به تهران رفت و تحصیلات خود را در دانشکده حقوق دانشگاه تهران ادامه داد. در سن ۲۱ سالگی با فخری گلستان (دختر عمویش)ازدواج کرد و از او صاحب دو فرزند به نام های لیلی و کاوه شد.
ابراهیم آغازگر نوعی جدید از داستان‌نویسی و همچنین پیشگام در موج نوی سینمای ایران محسوب می‌شود. گلستان از نخستین نویسندگان معاصر ایران بود که به زبان داستانی و استفاده از نثر آهنگین در قالب‌های داستانی نوین، اهمیت داد و به آن پرداخت. نقش او در سیر پیشرفت داستان معاصر فارسی درخور توجه است. از دیگر ویژگی‌های داستان‌نویسی گلستان، خلق مجموعه‌داستان‌های به‌ هم مرتبط بود که البته در غرب سابقهٔ دیرینه‌ای داشت، اما در ایران کاری نو بود. از ابراهیم گلستان چهار مجموعه داستان کوتاه و دو داستان بلند منتشر شده ‌است که آخرین آن، «خروس»، سال ۱۳۷۴ در آمریکا انتشار یافت.

ابراهیم گلستان و فروغ فرخزاد

گلستان در سال ۱۳۳۶ «استودیوی سینمایی گلستان» را تأسیس و ساخت مجموعه مستند «چشم‌اندازها» را برای شرکت ملی نفت ایران شروع کرد. در همین استودیو بود که آشنایی ابراهیم گلستان و فروغ فرخزاد رخ داد. گلستان پای فروغ را به سینما باز کرد و تدوین را به او آموخت. گلستان در سال ۱۳۴۰ برای فیلم «یک آتش» مدال برنز مرکور طلایی جشنوارهٔ فیلم کوتاه ونیز را گرفت. این نخستین جایزهٔ بین‌المللی برای یک کارگردان ایرانی به‌شمار می‌رود و همچنین برای این فیلم جایزه شیر سن‌مارکو را دریافت کرد. او در سال ۱۳۴۰ فیلم «خواستگاری» را هم به‌سفارش تلویزیون کانادا ساخت که فروغ در آن بازی کرد و دستیار کارگردان بود.

بیشتر بخوانید:

زندگینامه سیمین بهبهانی


گلستان در سال ۱۳۴۶ موقتا به انگلستان مهاجرت کرد و در سال ۱۳۵۰ به ایران بازگشت، اما در سال ۱۳۵۶ برای همیشه ایران را ترک کرد و دائمی مقیم انگلستان شد. او از دهه ۵۰ به‌ بعد، به‌اندازه گذشته فعال نبود. او در سال ۱۳۶۰ یکی از مشهورترین و جذاب‌ترین خانه‌های انگلستان به‌نام «سرای وایکهرست» را خرید. خانه گلستان ساختمانی با معماری نئوگوتیک است که در سال ۱۸۷۱ ساخته شده است. سرای وایکهرست لوکیشن جذابی برای فیلم‌سازی بود. این خانه در فیلم‌های مختلفی مثل فیلم «عقاب فرود آمده» (The Eagle Has Landed) نشان داده شده است. ابراهیم گلستان پس از سال ۱۳۶۳ درخواست کرد دیگر فیلمی از این خانه ساخته نشود و پس از آن، سرای وایکهرست به محیطی آرام و شخصی تبدیل شد.
گلستان در ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ در خانه شخصی‌اش در کنار خانواده از دنیا رفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *