اصطلاح «خب بگذارید کیک بخورند!» یکی از شناخته ترین گفته های تاریخ است که به آخرین ملکه فرانسه ماری آنتوانت منتسب شده است. اصل شایعه از این قرار است که واکنش ماری آنتوانت در پی شنیدن خبر کمبود نان و گرسنگی مردم فرانسه این بود که بگوید «خب بگذارید بریوش (نوعی شیرینی فرانسوی) بخورند». این شایعه که هیچ سند و یا مدرک موثقی ندارد. و بارها توسط مورخین تکذیب شده است، در بحبوحه سالهای قبل از انقلاب ۱۷۸۹ در فرانسه فراگیر شد. مخالفان دربار جهت ایجاد بدبینی و تصویری از بی خبری ملکه از موقعیت وخیم معیشتی دهقانان و قشر کارگر به طرز گسترده ای این شایعه را ترویج دادند.
ماری آنتوانت شاهزاده اتریشی بود. که طبق سنت خانواده های سلطنتی وقت اروپا جهت حفظ قدرت و تحکیم صلح در منطقه به نامزدی ولیعهد فرانسه در آمد. و در سن چهارده سالگی به فرانسه سفر کرد. او در مراسمی مجلل با لویی اگوست وارث تخت سلطنت فرانسه ازدواج کرد. ماری آنتوانت که اتریشی الاصل بود. به دلیل کینه های قدیمی بین فرانسوی ها و اتریشی ها، از بدو ورود به خاک فرانسه هرگز نتوانست و تلاش جدی نیز نکرد که محبت و اعتماد مردم فرانسه را به خود جلب کند.
ناآگاهی یا بی اعتنایی
در دوران سلطنت همسرش نیز ماری آنتوانت به دلایل ناآگاهی یا بی اعتنایی به آداب و رسوم دربار فرانسه و همچنین جهت ولخرجی های کلانش بارها مورد انتقاد مردم فرانسه قرار گرفت. و کماکان موجب خدشه دار شدن اعتبار خانواده سلطنتی در افکار عمومی بود. علاوه بر رفتار و کردار ناخردمندانه ملکه جوان، شایعات و اتهامات بی پایه متعددی نیز در مورد او تکرار می شد. که نمونه برجسته ای از این اتهامات ماجرای معروف گردنبند الماس بود. شایعات حاکی از این بودند که ظاهرا ماری آنتوانت اقدام به خرید گردنبندی شامل هفده الماس بزرگ به ارزش دومیلیون لیور کرده بوده. ولی با ممانعت از پرداخت هزینه آن باعث ورشکستگی تاجران و جواهرسازان دربار فرانسه شده بود.
بیشتر بخوانید:
تغییر برخی روایات پمپئی با آزمایشات ژنتیکی
پیامد ترویج گسترده شایعات و اتهامات مختلف علیه ملکه ماری آنتوانت همزمان با عدم اقدامات جدی دربار جهت مقابله با این شایعات بویژه تاثیر آنها در برهه زمانی که گنجینه دربار خالی شده بود. منجر به بدنامی ملکه و بی آبرویی و حرمت لویی شانزدهم در اذهان عموم شد. در موقعیتی که اقتصاد کشور به شدت تضعیف شده بود. اتهامات اختلاس دربار و خاندان سلطنتی فرانسه سرانجام منجر به محاکمه پادشاه لویی شانزدهم و ملکه ماری آنتوانت شد. و هر دو در سال ۱۹۷۳ به آغوش مادام گیوتین سپرده شدند.
دیدگاهتان را بنویسید